Edward Snowden si už v Rusku vybral miesto, kde bude žiť

02.08.2013 Celý región

Moskva (TASR) - Edward Snowden si už vybral v Rusku miesto, kde bude žiť. Oznámil to dnes jeho právnik Anatolij Kučerena, ktorý Američanovi pomohol so žiadosťou o dočasný azyl v Rusku.
"Áno, bývanie si už vybral, všetko je v poriadku," povedal Kučerena pre agentúru RIA Novosti. Už predtým však dal najavo, že miesto pobytu Snowdena, bývalého pracovníka amerických tajných služieb, bude z bezpečnostných dôvodov tajné.
Snowden dostal do rúk dokumenty o udelení jednoročného azylu vo štvrtok. Ihneď opustil tranzitnú zónu moskovského letiska Šeremeťjevo, kde bol od 23. júna. Zónu nemohol opustiť, pretože USA mu zrušili platnosť cestovného pasu.
"Tie podmienky, v ktorých žil, v ktorých sa nachádzal, možno prirovnať k domácemu väzeniu. Nie je to ako doma. Predstavte si, každý deň z reproduktora napríklad hlásia, že lietadlo odletelo z New Yorku, Washingtonu či Ríma - a to nepretržite. Prakticky každú minútu niečo z reproduktora hlásili," povedal Kučerena.
Spojené štáty, ktoré chcú Snowdena stíhať za vyzradenie tajných amerických sledovacích programov, udelenie azylu označili za "mimoriadne sklamanie".
 

Vyberte región